19.06.2016 Встановлено меморіальну дошку Ференцу Кельчеї

 

Сьогодні біля підніжжя Хустського замку відбулася церемонія відкриття та освячення меморіальної дошки видатному угорському поету, публіцисту, автору угорського національного гімну Ференцу Келчеї.

Такої честі митець заслужив у хустян за написаний ним вірш про Хустський замок «В мури твої непривітні я, Хустський замку, вдивлявся», що став відомим на весь світ.

Ініціатором події стала угорська громада міста. Участь у мистецькому заході взяли не тільки хустяни, гості з Вишкова та Берегова, але й почесний візитер Генеральний Консул Угорщини в Берегові Андре Саліпскі.

«Сьогодні Хуст збагатився ще одним пам’ятником. Цей замок є невід`ємною частиною чудового міста над Тисою. Хоча подія і пов’язана з угорською історією, але для туристів це буде ще однією родзинкою старовинного населеного пункту, своєрідною історичною окрасою. Особливо хочу звернути увагу на меседж цього пам’ятника: у своїх віршованих рядках Ференц Келчеї звертається до людей із закликом творити, працювати на благо своєї Батьківщини, щоб у ній жили щасливі люди. І це має глибоке значення не тільки для угорців, а для всіх народів. Бажаю Хусту подальшого процвітання, а головне – миру та спокою, – поділився з «ГК» Генеральний Консул Угорщини в Берегові Андре Саліпскі.

Освятили монумент настоятель римо-католицької церкви Святих Анни та Йоакима о.Олександр Сулінчак та пастор Хустської реформатської церкви Людвіг Йовзон.

«Мені дуже приємно бути сьогодні на цій події. Ференц Келчеї – поет, який написав унікальний у своєму роді гімн, що починається словами «Боже, благослови». Митець за хрещенням був реформатом. На музику ж вірш поклав католик, відомий композитор Еркель Ференц. Тож приємно, що на захід запросили не тільки реформатів, але й католиків, адже ми всі одинаково просимо Божого благословення. І сьогодні ми теж його просимо не тільки на цей пам’ятний знак, але і на всі добрі починання. Закарпаття споконвіків було багатонаціональним, і, дякувати Богу, ми живемо в мирі та взаєморозумінні. Сподіваюся, що з Божою ласкою люди й надалі підтримуватимуть один одного, розумітимуть та поважатимуть. Це благословення на всіх тих, хто долучився до встановлення постаменту, бо у цій справі брали участь не тільки угорці, але й українці», – розповів отець Олександр Сулінчак.

І дійсно, виготовив меморіальну дошку скульптор із Великої Доброні Ендре Гіді-молодший, випускник Будапештського художнього інституту, а встановив монумент хустянин Михайло Грабар.

Залишити відповідь