Висновок обстеження руїн Хустського замку

ХУСТ, ЗАМОК.

обстеження на місці 31 липня 2018 року,
різні пропозиції щодо початку реставрації

Історія Хустського замку згідно достовірних історичних даних тягнеться від середини ХIV століття, хоч не виключено також, що деякі елементи (частини) замку існували уже раніше. (Цілком можливо, що у програму будівництва замків короля Бейли IV після великої татарської навали 1241 року уже було включено і Хуст для будівництва замку). Перші укріплення часто складалися лише із одної укріпленої житлової вежі, яка була обнесена захисною стіною-огорожією, тому я би не здивувався, якби у ході проведення археологічних розкопок була би віднайдена саме така конфігурація). Але цілком певним є те, що замок будувався у кількох етапах до ХVІ ст., а потім у період раннього нового часу (ХVІ -ХVІІ ст.) проводилися подальші значні добудови та перебудови у замку. У 1766 році від удару блискавки замок повністю згорів. Невдовзі після цього королівський двір у Відні прийняв рішення про виселення замку, і так з цього часу розпочалося руйнування та запустіння замку.

Передісторія огляду
Міська громадська організація (скорочена назва ФОЙТА) минулої осені та зими розпочала розчищення стін замку, в результаті чого розвалини замку знову стали видимими із міста з навколишніх населених пунктів. Проведена тут робота це не просто очищення від рослинності, викорчування чагарників; вздовж стін вирубали численні дерева, що значно покращило видимість. Однак, частина місцевих жителів, прохожих по цих місцях, а також місцевих політиків, що бачили на власні очі результати цієї роботи, виразили побоювання, що в результаті такого масштабного розчищенням території навколо руїн, можливе послаблення стабільності крутого схилу гори, що може спричинити більше шкоди, ніж принести користі. На запит угорського історика, що займається вивченням дослідженням історії замку, за підтримки Фонду імені Ласло Телекі, як його куратор, я прибув у Хуст, щоб, з одного боку, зробити висновок про актуальний стан, а з другого боку, виразити свою думку щодо процесу відновлення замку.

Оцінка розчищення схилу гори від рослинності
Я розцінюю роботи, проведені організацією ФОЙТА головним чином позитивно, оскільки шляхом викорчування чагарників та дерев з більш сильним корінням поблизу стін руїн, була зупинена руйнівна дія коренів рослин на стіни, та опосередковано покращено мікроклімат поблизу стін, який став сухішим, та більш сприятливим.
Негативним наслідком можна назвати те, що, із зникненням прикриваючої до цього стіни та більшою мірою верхів’я стіни, сильніші пориви вітру на дещо нестабільних стінах місцями створюватимуть більш сильне, ніж раніше, динамічне навантаження.

Теперішній стан
По краях території руїн, на краях з боку схилу гори, та на значних площах верхнього замку на сьогодні знову захопили і опанували трав’янисті виткі рослини, кущі, чагарники (оцтове дерево, акація). Все це ще не представляє собою значних технічних проблем, однак утруднює видимість, та унеможливлює безпеку руху. У той же час на вертикальних частинах стін, на багатьох місцях оселились невеликі рослини із деревним стеблом, які зі свого боку постійно ослаблюють конструкції стін. Вірогідно, волонтери під час очисних робіт на руїнах не змогли досягти їх своїм інструментом, певно тому вони залишились на стінах. Їх видалення є актуальним завданням.
У той же час вертикальні конструкції стін, які знаходяться на місцях доступних для огляду, не знаходяться у катастрофічному стані у першу чергу тому, бо згідно практики того часу середньовічні замкові стіни будувалися відмінної якості. Це, перш за все, означає, що вулканічний будівельний матеріал — камінь базальт та андезит – що добувався із гори, розбивався на елементи відповідних розмірів, дбайливо укладався і скріплювався гашеним вапном, як скріплюючим матеріалом, який у відповідній кількості розміщувався у тілі та на верхів’ї муру, і шляхом поливу вапнякових елементів, по суті здійснювали локальне гасіння вапна. Ця техніка найкраще забезпечувала герметичність стін, їх міцність та надійність. Цим пояснюються такі деталі видимого пошкодження що утворилися на стінах, в основному внаслідок механічного впливу, які у випадку більш слабої стінової конструкції уже давно привели би до розпаду стіни.
Можливо тут варто було би сказати кілька слів про видобуток вулканічного каменю, який служив основним будівельним матеріалом для кладки стіни замку. Скоріше за все, місця видобутку будівельного каменю знайшли поблизу запланованих замкових стін, і одночасно вони визначили остаточну форму, геометрію видобування, та розташування стін. Можна сказати, що стіни замку та замкова гора становлять одне органічне ціле. Свідками такого свідомого видобутку каменю можуть бути подекуди виринаючі з-попід стін замку невеликі тераси.
Стіни, стінові конструкції у багатьох випадках є носієм такої інформації, яка допомагає розшифрувати тогочасні деталі, зрозуміти як проходили перебудови та як слід провести реконструкцію. Такими є наступні пізніші ремонти, додаткові кладки цегли, вбудовані у стіни сліди балок, такими є дірки від риштування та балок проходів (коридорів) або колишнього перекриття, залишки опор та основи арок. Ці сліди разом із результатами застосування подальших методів дослідження (археологія, дослідження скріплюючого розчину, і т.д.) вносять вагомий внесок у достовірне та інформативне відтворення замку.

Програма дій
Програма дій (та кінцева мета), з одного боку, має відповідати технічним та етичним професійним вимогам захисту історичних пам’яток, та в той же час, має задовільняти потреби туризму. З точки зору кінцевої мети, вирішальне значення має розмір матеріальних активів, які можна мобілізувати. Разом з тим, для реалізації нижче наведених середньо- та довгострокових цілей потрібний і певний час, в першу чергу, у зв’язку із необхідністю систематичного проведення археологічних розкопок, а також певних подальших технічних та туристичних попередніх досліджень. Тільки таким чином архітектурні рішення та функції, розроблені для реставрації та використання замку можуть бути достовірними та підтримуватися на довгострокову перспективу. Перед усім слід мати на увазі короткострокові цілі.

Середньостроковий план за його змістом слугував би надійному збереженню теперішнього стану, разом з тим створив би умови для виконання подальших робіт та досягнення подальших цілей.
Найважливішим елементом короткотермінової цілі є забезпечення стійкості існуючих фрагментів стін, які ще стоять, а також зупинення подальшої руйнації стін замку. Це потребує виконання подальших робіт з очищення та закріплення об’єкту, але передусім проведення актуальної багатовекторної оцінки його існуючого стану.
• Геодезичний (топографічний) обмір замкової гори
Цю роботу потрібно виконати після опадання листя з дерев, а перед цим ще потрібно здійснити подальші підготовчі та очисні роботи.
– з зовнішнього боку зовнішніх стін замку уздовж стіни слід повністю очистити від будь-яких рослин смугу шириною щонайменше 2 метри.
– всю внутрішню територію замку слід звільнити від рослинності.
– масивні блоки, бокові поверхні замкових стін потрібно очистити від рослинності.
– при виконанні цих робіт застосування альпіністської техніки на пілоноподібних блоках стін верхнього замку заборонено, небезпечно для життя. Замість цього слід застосовувати техніку, що використовує підйомну люльку.
• Виконання достовірних замірів усього замку із технічною інвентаризацією масивних частин стін [без штукатурки – Пер.]
Цю роботу доцільно виконати паралельно з геодезічними роботами, для уникнення перешкоди, яку являє собою щоразу оновлюване обростання об’єктів рослинним покровом. Якщо з матеріальних причин паралельна робота неможлива, тоді перед здійсненням цих замірів роботу з очищення теж потрібно виконати.
Після виконання цих замірів можуть виконуватися роботи з остаточного очищення та зміцнення замку, цілями яких є:
• Надійне та швидке виведення з території вод, які накопичуються в результаті опадів.
Підчас цих робіт потрібно ліквідувати помітніші (які знаходяться переважно біля стін) вм’ятини в ґрунті, здатні накопичувати та поглинати воду, і робити це шляхом насипання, а не зрізання ґрунту.
Слід подбати про виведення за межі периметру стін або до цистерн помітних потоків води. Ця робота передбачає обов’язкової присутності археологічного контролю.
• Добудова стін з метою покращення їхньої надійності в місцях, в яких бракує значних фрагментів, з комплексним врахуванням архітектурного висновку та експертного висновку (проекту) з питань статики, під керівництвом архітектора та статика в ролі виконробів.
• Виконання робіт зі зміцнення парапету. Підчас цієї роботи головною метою є заповнення помітних заглиблень парапету, для запобігання виникнення пошкоджень від ймовірного промерзання. Матеріалом для розчину можна рекомендувати вапняний розчин зі щебенем.
Після виконання цих робіт та мінімального упорядкування території та можливого встановлення поручнів замок перетвориться на місце безпечного відвідування. Водночас, підтримання чистоти та моніторинг технічного стану (стеження за можливою зміною конфігурації замкових стін) є регулярним обов’язком і це для міста у майбутньому пов’язано з певними матеріальними витратами. Ці видатки можна компенсувати за рахунок отримання виручки від продажу білетів, після встановлення тимчасового місця пропуску відвідувачів.

Середньострокову мету можна сформулювати як виконання певних робіт з реконструкції, відновлення пішохідних пандусів, упорядкування території, мощення, а також встановлення деяких садівничих елементів комфорту (переважно йдеться про лавочки, можливо – сцену), а також розбудова каналізаційної системи належної надійності.
При виконанні зазначених робіт, в зоні нижніх воріт можна побудувати постійну пропускну споруду, а, крім цього, можна уявити ще й побудовану у верхньому замку будівлю музею, в якому демонструватиметься історія замку. В такому стані замок вже можна було би використовувати більш інтенсивно, поліфункціонально (для влаштування виставок, замкової торгівлі, буфету, проведення інтерактивних занять з історії, замкових ігор, концертів).
Усе це, звичайно, потребуватиме значної інтелектуальної підготовчої роботи, чималих роздумів, співучасті архітекторів, археологів, фахівців музейної справи і ще чимало інших різногалузевих проектантів, а також відповідних за своїм потенціалом матеріальних джерел.
Передумовою є й те, щоб до початку робіт було зроблено повне архітектурне опрацювання замку, на підставі якого можна було би скласти точний план. Для підготовки цього, для роботи археологів можуть знадобитися тимчасові споруди (напр. контейнер, дерев’яний будинок тощо). В них зберігалися б інструменти та прилади з одного боку, та віднайдені при розкопках різьблені камені та інші знахідки.

У вигляді довготермінової мети можна уявити створення в замку акцентного елементу, створеного шляхом проектування та будівництва з застосуванням сучасних матеріалів та техніко-естетичного оформлення у спосіб, який би не був незворотним (таким міг би стати, наприклад, оглядовий майданчик, який би здіймався над колишньою вежею верхнього замку), розбудова сучасного центру відвідання біля автостоянки на рівні середини схилу гори (де існує можливість для влаштування значно масштабнішої виставки та ресторану), і, на останок, спорудження пасажирського канатного підйомника. З такими вдосконаленнями замок значно інтенсивніше міг би долучитися до життя міста та туризму.
Я хотів би підкреслити, що тут йдеться про напрям розвитку, який мною формулюється з добрим серцем, хоча для його повного розкриття слід бути надзвичайно обережними, це потребуватиме дуже великої праці, синергічного підходу, безхмарного співробітництва, і, звичайно, чимало років та серйозних за калібром фінансових ресурсів! При цьому, концепція, залежно від повної обізнаності про всі обставити та зміни, яких вони зазнаватимуть, може гнучко змінюватися.

***

Підсумовуючи сказане, хотів би привернути вашої уваги на схили замкової гори, на кілька справ, рекомендованих для замкової гори, та пов’язаних з нею можливостей.
– дорогу, яку, можливо, було збудовано з крупної гальки ще за часів користування замком, в кількох місцях необхідно і варто відремонтувати та почистити. (Цю роботу зможуть виконати активісти організації “ФОЙТА”). Ця дорога придатна для перевезення по ній вантажівками потоку необхідних для зазначених робіт вантажів до широкого горизонтального майданчика (розгалуження доріг), що знаходиться на горі східніше від розташованого в лісі замку. Звідси до замку (вже підчас виконання масштабніших робіт) варто побудувати канатну дорогу у такий спосіб, щоб у більш віддаленому майбутньому вона могла працювати на туризм в ролі пасажирського підйомника. Можна порекомендувати ще створити по замковій горі систему туристичних маршрутів, а на її східному схилі – лісовий спортивний стадіон.

– Сама ж замкова гора пропонує певний початковий фінансовий ресурс тим, що на ній росте чимало зрілих дубів, готових до зрізання. Свідома і обережна їхня заготівля (і аж ніяк у безпосередній близькості до руїн замку) частково здатна забезпечити лісоматеріали, потреба в яких виникне при часткової реконструкції…

06 серпня 2018 р.

Дюла Калді
архітектор

Залишити відповідь